Globul – измамата Garant-ирана?

Началото

Всичко започна преди 2 месеца, когато реших че трябва да сложа internet на iPhone-a, за да върви тестването на app-а, който разработвам, в реални условия.

Понеже телефонът е с Globul-ска карта (предплатена) и номера ми го знаят доста хора, реших – ще минавам на договор. Но тъй като вече плащам на Vivacom 20 лв / месец, не исках да плащам и на Globul заради един интернет ( разговори не ми трябват ) пак толкова. Реших, че ще търся най-евтиния вариант, който ми предлагат.

Бях в Кауфланд и реших да се отбия във „официалните им представители“ – Internity, да попитам. 2 момчета и едно момиче. Любезно ми обясниха плановете и условията. Съответно – аз им обясних, че не ми трябва гъзарски план и т.н., защото си имам такъв. Трябва ми най-евтиния план с интернет (въпреки че съм „гъзар“ с Айфон и трябва да имам гъзарски план – според тях).

Явно разочаровани, че няма да вземат много пари от мен, решиха все пак да „помогнат“. Едното момче ми обясни, как – видиш ли – можело да се настрои телефона да ползва на друг номер интернета. Та, идеята им беше – вземам 2 плана, единия 5 лв най-минималния, другия 7 лв интернет 500 мб (мисля) на месец, комбинират ми ги с някаква промоция тип отстъпка, и излиза 10 лв / месец.

Моята реакция беше – няма значение – стига да работи и да мога да го ползвам за работа. Щом може – направете го. Следваше подписване на договори, документи, не знам си какво си, четене на условия. По едно време забелязвам вътре едно „Globul Garant – 3.00“ без „лв.“, без нищо. Нещо взе да ме гложди, но си викам – тя девойката щеше да каже, ако трябва още нещо да се плаща. Питам я още веднъж „Нали 10 лв / месец ще ми излиза?“, при което получавам отговор: „Да, разбира се“.

Истината

Истината била съвсем друга. Оказа се, че тоя Globul Garant тихомълком ти го хакват към планчето. Искаш или не. Може би има вариант да се откажеш в началото, не знам. Но факт е че не се отказах, защото „забравиха“ да ме уведомят въобще за него. Хакнаха ми го директно.

Настройките

Направиха ми „настройки“ на чисто новичкия телефон, с които трябваше да ползвам мобилния телефон на другата карта, която закупих ( SIM карта с чист интернет, без разговори ). „Спец“-а бъзика 20 минути по телефона, активира ми някакви 15 МБ планове, игра си, и накрая каза „Готово е! Ще се активира до ден-два“.

Всичко много добре, пътувах за Бургас на по-следващия ден. Въоръжен с търпение, чакам да ми дойде интернет през „настройките“ на спеца. Уви, нямаше ефект. Тези 15 мегабайта си заминаха за нула време, без почти да ползвам данните на телефона. След това – резачка – 64 килобита(!) ограничение. Неограничен интернет разбира се, но докато чакаш да се зареди каквото и да е, може да ти умре коня от заушка. Буквално.

Върнах се след няколко дена в магазина на Internity. Няма да разправям колко пъти се връщах, докато се срещна със „спец“-а. Не бил на смяна, следобяда, ама в понеделник и т.н. Както и да е. Накрая спеца гледа телефона, гледа и каза „Трябва да стане, не може да не работи“. Абе не може – ама интернет – йок. След още 1-2 седмици, няколко пътувания между София и Пловдив, разговори със същия специалист по телефона, накрая ми заявиха „Ами явно версията на iPhone-a е много нова и да се направи VPN не става вече по същия начин“ WTF? VPN? Попитах най-откровено: “ ъъъ това не е официален метод на Глобул, така ли? „, на което откровено ми заявиха „амиии – не“.

План?

Заявих им „Понеже вие не ми дадохте това, което ми казахте, искам да си откажа плана и всичките глупости, защото ми писна“. Не им беше приятно, но – няма накъде – ядосан клиент – добре. Съгласиха се. „Спец“а лично ми отказа плана за данни през системата им. Направи го много бързо, за секунди. Още тогава нещо ми звънна в главата, но си викам – „сигурно му е отворен екрана и има бутон Cancel plan“ или от сорта. Предложиха ми друг план – 300 мб, 300 минути към Глобул, за 12 лв. Съгласих се, защото вече връщане назад към предплатената карта няма, а исках да си запазя номера.

А пенсионерите? Мачкат ги, както си искат. Пред мен имаше дядо, на който му бяха зашили с домашния телефон Globul Garant. Дядото направо се беше разплакал и повтаряше „Добре де, какви са тези 3 лв, нямам излишни 3 лв“, на което девойката най-нагло му заяви „Подписали сте се, че сте съгласни“ (въпреки, че в документа не става ясно въобще че тоя Garant се плаща допълнително).

След въпроса от моя страна, относно тъпотията, наречена Globul Garant, ми казаха, че „не можело сега, елате след няколко дена, да попълним молба и да го откажем“. При което – на мен откровено ми писна от разкарване, и си тръгнах.

Развръзката

Седмица по-късно, в Пловдив, минавайки покрай официален Globul-ски офис, нещо ме загложди пак . Реших да проверя какви неща имам активирани на мое име и какво ще плащам. Жената там ( оказа се управител на офиса ) учтиво ми поиска данните и провери. Каза ми какви планове имам активирани и се оказа, че пакета за данни си стои, неотказан! На въпроса ми, как това е възможно, след като са ме уверили че е отказан, тя ми заяви, че „Internity са треторазрядни партньори на Globul и много мамят“. Помолих я да ми го спре и тя ми заяви – „Може да бъде спрян, само от офиса, в който е заявен“ WTF! На въпроса ми “ А как ще ми гарантирате, че следващият път като се спре от тях, наистина ще е спрян?“, тя ми написа подробно какво точно да кажа и как да си поискам копие от молбата за отказ базирана на Globul Guarantee или подобна тъпотия. Помолих я, поне да ми спрат Globul Garant-a. Тъй като не ме интересуват такива неща и не искам да плащам излишно. Попълних молба, заявих я, каза че до 2-3 дена ще го спрат. Датата беше 22 октомври 2012.

Отидох в офиса на Internity, въоръжен с желанието да се скарам, но въздържайки се. Девойката беше учудена, че „спец“-а не е спрял плана. Каза, че го е спряла, и я помолих за такъв документ с подпис и печат. Малко неохотно, но ми го даде. Така! Имам на черно и бяло, че се отказвам. Край!

Сметката

На 4-5 ноември дойде новата сметка от Глобул. Вътре бяха включени сума ти неща, включително отказания Globul Garant и отказания план за данни. Но понеже бяха въртяли много пъти нещата, сметката през сайта им, не беше хич ясна и нищо не разбрах. Плюсове, минуси, без обяснения и т.н. Както и да е – преглътнах 20-те лв (не е до тях въпроса, принципен е!) и си казвам – нищо… следващият месец ще е 12 лв сметката.

Да, ама не. Новата ми сметка излезе онзи ден ( 5 декември ) – 15.87. Хъх, не съм ползвал телефона за друго освен Globul-ски обаждания (имам 300 минути) и няколко SMS-а. Отварям (на другия ден, защото им е бавна системата) портала и какво да видя – Globul Garant стои – 3.00. WTF? Звъннах на оператор. След въпрос от моя страна „колко месеца ще отнеме, за да се спре услугата“, жената провери и ми каза „Да, имате наистина заявление на 22 октомври за спиране на услугата. Но незнайно защо, колегите не са я спрели. Това, което трябва да направите е, да отидете в офиса и да ги помолите да я спрат.“ – „Но аз съм в друг град в момента!“ – „Ами тогава, обадете се след 9:30, да се свържем с Пловдивският офис и да им кажем да я деактивират.“ Следва ново обаждане ( 9:45 – трябва да са на работа вече, нали?), нови обяснения на ситуацията. След дълго държане в „On hold“ режим, жената ми съобщи, че не може да се свърже с офиса. Казах ѝ, че ще съм в Пловдив в понеделник и направо ще отида там. Попитах я и какво правим с неправомерно начислените пари отгоре? Увери ме, че ще ми ги върнат и трябва да се оплача директно в офиса им. Били объркали бланките (даже 2 пъти) и затова не станало. Трябвало да бъде бланка номер 4.

Понеделник (updated)

Бях в офиса на Глобул, в който подадох молбата на 22-ри октомври. Един младеж провери набързо, видя че „да, не е обработена молбата“ и че „грешката е в централата, защо не са я върнали, не знам“. Заявих му, че не ме интересува в кой е проблема. Взе да мънка, че „да, така е“. Даде ми нова бланка. Преди да я попълня, го попитах директно „Какво правим с тези 6 лв, които са ми начислени неправомерно?“ „А, ами тези пари няма да ви ги върнат“. WHAT?. Казах „Моля? Оператора ми каза, че грешката е във вас“. „Да, в нас е грешката.“ „Ами тогава как така няма да ми ги върнете?“ „Ами ако искате, подайте жалба“. Заявих им, че не само ще подам жалба, но и ще пусна жалба до КРС. Такава наглост не бях виждал скоро … Още утре пускам жалба. Наглостта на Globul няма граници.

Жалбите

Пуснах 3 жалби общо – до Глобул, до КЗП и до КРС. Върнаха ми 2 отговора. От КЗП и от Глобул. КРС въобще не върна нищо. КЗП ме уведомиха най-официално, че проблемът ми не е от тяхната компетенция и да съм се оплачел на Глобул. Добре де, въпросът е – какво правим, ако Глобул не направи нищо? На кой да се оплача ОТ Глобул? Отговорът  е – нищо не можете да направите. Оплаках се на Глобул. Отговорът им беше, че проблемът е в мен. Аз съм бил объркал бланката на молбата за прекратяване ( ?!? която те ми разпечатаха и дадоха да подпиша само ). Наистина ли са толкова нагли и безнаказани?

Заключение

Като цяло разправиите и разходите ми по пътуване до офиси на Глобул и какво ли не, надвишават тези 3 лв. Някои хора биха сметнали, че не си заслужава да се занимаваш за 3 лв / месец. Аз не съм от тях. Тук въпросът е принципен и аз държа всичко да е точно. Не може да се оставят големи компании да цоцат пари по такива долни и пошли начини от всичките ѝ клиенти. Дори да са 30 стотинки, ако не ги знам за какво са, ще си търся правата. Само сметнете, колко ужилени има по подобен начин на моя. Не ми се мисли.

За съжаление – и да се оплаквате, в тази държава смисъл няма. Вие сте овце, които стрижат и да се оплаквате от това на стрижарите, ще получите нула внимание. Това е. Аз се отказвам, тъй като времето ми е по-ценно от разправиите. Обещавам един ден ако мога да си го позволя (време и пари) – да съдя компаниите и за 2 лв.

 

3 мнения по „Globul – измамата Garant-ирана?

 1. Радо

  Добре дошъл в клуба 🙂
  Преди време се изненадах, че имам сключен доковор с T-Online по телефона. После се оказа че се обаждали на Гери и тя се съгласила да и пратят брошура… Върха на нахалството беше когато отказах даплащам, а те казаха че ще ми спрат стационарния тел. (Откъде накъде идиотите имат достъп и права до друг оператор и договор си е въпрос пред прокурора) . след като си платих 25е се съгласиха даме откачат. По това време беше станал скандал в пресата.
  2 история още незавършена. Преди седмица забелязах, че мобилния ми оператор все още ми тегли по 20Е месечно за телефонен апарат дето го бях купил на изплащане преди 26 месеца… разбрах че трябвало овреме да канцелирам плащанията на вноските. Сега си се разправям за изтеглените в повече 40Е ….
  Важното е да се разправяш, съдиш и пишеш в пресата ако на твб не ти се занимава намери някой дето го прави скандали с кеф 😉

  П.С. проклета дребна клавиатурка …. Или пръстите ми са дебели ….

 2. Жертва на Глобул

  Помощ! И мене ме обраха от Глобул . И аз отидох в Кауфланд и така ме подредиха че сега са ми начели сметка за 300лв. за „услуга “ койято изобщо не съм ползвала.

  Крадци и мошенници!

  Давайте да заведем дело. Моля всеки които е пострадал от Глобул да ми се обади на емейла.

  Освен това можем да организираме mob atack na централния офис на Глобул, или на Офисът в Кауфланд

  Да се обадим на медийте. Само ако сме организирани ще има някакув ефект.

  По принцип адвокатите не биха се заели с индивидуални случай, но могат да заведат групово дело и да осъдят Глобул за милиони.

  До кога ще будем жертви, и само да се оплакваме? Време е за действие!

 3. ivanka chobanova

  Уважаеми господа от Глобул,искам просто да ви кажа ,че краткосрочните ви печалби от липса на правилни указания и съобщения не водят до дългосрочни такива.Дано да го разберете навреме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *